Translate

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Όπως η γη που διψά για βροχή.

 http://www.eparhijakrusevacka.com/wp-content/uploads/2015/02/bigger_sv_jefrem_sirin.jpg

''Σημάδι της ψυχής που αδιαφορεί είναι το να μην ακούει με ευχαρίστηση τις Άγιες Γραφές, ενώ η ψυχή που αγρυπνά δέχεται τους θείους λόγους, όπως η γη που διψά για βροχή''.

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος 

Ποιος αλήθεια διψά σήμερα για την Αγία Γραφή όπως διψά η γη για την βροχή; Πόσοι ορθόδοξοι διαβάζουν κάθε μέρα τις Γραφές; Ελάχιστοι. Γι' αυτό η ορθοδοξία της εποχής μας δεν έχει μεγάλη σχέση με την ορθοδοξία των πατέρων, με την ορθή δόξα των Γραφών. Στη θεωρία καλά λέγονται όλα. Στην πράξη οι καρποί δείχνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Σχίσματα και πλάνες ανθρώπινες λόγω αγνοίας των Γραφών. Πνευματική κατάσταση σχεδόν ανύπαρκτη λόγω αγνοίας των Γραφών. Αν μελετούσαμε οι Χριστιανοί κάθε μέρα τις Γραφές θα είμασταν σ' αυτό το επίπεδο εξ απόψεως εκκλησιαστικής; 

Από την μία ο παγκοσμοιοποιημένος νεοχριστιανισμός των οικουμενιστών κι από την άλλη τα εσωστρεφή ζηλωτικά σχίσματα. Τα δύο αυτά κινήματα του εικοστού αιώνος ξεπήδησαν λόγω αγνοίας των Γραφών. Αν και οι δύο πλευρές μελετούσαν και πρόσεχαν τις Γραφές και όχι τις προσωπικές τους ιδέες και ανθρώπινες παραδόσεις δεν θα είχαν απομακρυνθεί από την Αγία Γραφή.

Αποκλείει την σωτηρία έξω από τον εαυτό του ο Χριστός της Βίβλου, κατά Ιωάννην κεφ. 14. Αποκλείει την σωτηρία σε ημέρες, εποχές, νουμηνίες, σάββατα, ο Χριστός και ο απόστολος του Παύλος, κατά Ματθαίον κεφ. 12, κατά Μάρκον κεφ. 2, κατά Λουκάν κεφ. 6, προς Γαλάτας κεφ. 4, προς Κολοσσαείς κεφ. 2.

Μόνη οδός, αλήθεια και ζωή είναι ο Χριστός. Ό,τι σκεπάζει το έργο του Ιησού για 'μάς και στρέφει την προσοχή μας αλλού είναι παγίδα για την σωτηρία της ψυχής μας.

Απύθμενος ωκεανός νοημάτων και διδασκαλίας η Γραφή. Δεν φυλακίζεται σε συνέδρια, πρόσωπα, ομάδες, διεθνής συμπροσευχές κοσμικού χαρακτήρος, διαλέξεις, ημερολόγια. Η Γραφή βιώνεται, με μελέτη καθημερινή και ταπεινή προσευχή. Ταπεινή. Κάθε ώρα και στιγμή. Με αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου