Translate

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Δεν πρέπει να μισούμε τους αιρετικούς.

 https://fdathanasiou.files.wordpress.com/2014/11/6a9b2-xrysostomosfulljpg.jpg

''Δεν πρέπει να μισούμε τους αιρετικούς, αλλά την αίρεση, όχι τον άνθρωπο, αλλά την πονηρή πράξη, την διεφθαρμένη γνώμη''.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Πόσο σοφά, πόσο χριστιανικά μιλά και σκέπτεται ο άγιος. Πόσο έχουν απομακρυνθεί από την σκέψη των αγίων αρκετοί, αν όχι οι πιο πολλοί, σημερινοί χριστιανοί. Συγχέουν τον άνθρωπο με τις πράξεις του. Αντί να καταφέρονται εναντίον της κακίας σε όλες της τις μορφές, καταφέρονται εναντίον του κακού ανθρώπου. Ο χριστιανός πρέπει ν' αγαπά όλον τον κόσμο, όχι το κοσμικό φρόνημα. Όλους τους ανθρώπους, όχι τα κακά που κάνουν. 

Αντιθέτως αντικρύζουμε το αντιχριστιανικό φαινόμενο, πιστοί και κάποιες ελάχιστες φορές ακόμη και ροσοφόροι, να μιλούν εναντίον των συνανθρώπων τους με λόγια απαξιωτικά, προσβλητικά, υβριστικά. Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι πνευματική αλλά δαιμονική. Δεν μπορεί να θεραπευθεί ο αμαρτωλός εαυτός μας αν βρίζουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο δεν θεραπεύεται ο συνάνθρωπος μας από την αμαρτία αν δέχεται τις ύβρεις μας, θεραπεύεται όμως όταν δέχεται την αγάπη μας.

Αν επιμένει στην αντιβιβλική πλάνη του ή πράξη του, τότε αποχωρούμε και προσευχόμαστε για τον αδελφό ν' ανανήψει πνευματικώς. Ν' ανοίξουν τα πνευματικά του μάτια να δεί με το φώς του Χριστού. Αδύνατον ν' αγαπά χριστιανός τον συνανθρωπο του αλλά να τον βρίζει για την οποιαδήποτε αντιβιβλική άποψη του ή επιλογή του. Αγάπη με ύβρεις, με επιθέσεις λεκτικές, με προσβολές δεν συμβαδίζουν. Το γράφει με απλότητα και σαφήνεια ο απόστολος Παύλος στους χριστιανούς της Κορίνθου, Α' Κορινθίους 13: 4, ''Εκείνος που αγαπάει έχει μακροθυμία, έχει και καλοσύνη''.

Ας μην αυταπατάται όποιος πιστός έχει κακή συμπεριφορά προς τον αδελφό του αλλά λέει πως δήθεν το κάνει από αγάπη για να τον διορθώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου