Translate

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Να λάβεις από Αυτόν την άφεση.

''Πρώτα  πρώτα προσευχήσου να λάβεις το χάρισμα των δακρύων, για να μπορέσεις έτσι να μαλακώσεις την αγριότητα της ψυχής σου και αφού εξομολογηθείς εναντίον σου τις αμαρτίες σου στον Κύριο, να λάβεις από Αυτόν την άφεση''.

Όσιος Νείλος ο Ασκητής*

Πόση σοφία είχαν οι αρχαίοι πατέρες του Σώματος του Χριστού. Είχαν καθαρθεί από την αμαρτία και ερμήνευαν ορθώς την Γραφή. Μας άφησαν παρακαταθήκη την ορθόδοξη αποστολική παράδοση αλλά εμείς την λησμονήσαμε και την καλύψαμε κάτω από μεταγενέστερες ανθρώπινες παραδόσεις. 

Πρώτον γράφει ο όσιος Νείλος πρέπει να προσευχόμαστε να μας δωρίσει ο Κύριος το χάρισμα των δακρύων. Γιατί; Εξηγεί αμέσως, για να μαλακώσει η αγριεμένη καρδιά μας. Από τί αγρίεψε η καρδιά μας; Απ' την αμαρτία που ελευθέρως επιλέξαμε ν' ακολουθήσουμε ως τρόπο ζωής.

Μετά τί κάνουμε αφού μας χαρίσει ο Κύριος δάκρυα; Μετά εξομολογούμαστε στον Κύριο τις αμαρτίες μας. Όχι με δικαιολογίες και διάθεση αυτοδικαίωσης αλλά τις λέμε στον Κύριο με διάθεση εναντίον μας. Δηλαδή με διάθεση να εναντιωθούμε στον αμαρτωλό εαυτό μας. Να πούμε με απλά λόγια και ταπεινή διάθεση από καρδιάς, με δάκρυα, όσα κακά σκεφτήκαμε, είπαμε και πράξαμε. Τότε λαμβάνουμε απ' Αυτόν την άφεση των αμαρτιών μας. Αυτό διδάσκει ο όσιος και αν το εφάρμοζαν οι πιστοί, πολύ ειρήνη θα είχαν στην ψυχή τους.

Ας ζητήσουμε από τον Κύριο να μας χαρίσει το δάκρυ που μαλακώνει την καρδιά, ας εξομολογηθούμε στον Κύριο τις αμαρτίες μας με αίσθημα απόλυτης ευθύνης για όσα κάναμε και ο Κύριος δεν θα μας αφήσει να σηκωθούμε από την εξομολόγηση αυτή μόνοι κι έρημοι, αλλά θα σηκωθούμε με ειρήνη και σιγουριά για την αγάπη του Κυρίου, για το ότι μας συγχώρησε. Με σιγουριά ότι είναι δίπλα μας και μας στηρίζει στη νέα ζωή της μετανοίας που μόλις ξεκινήσαμε. Είναι μαζί μας, μας αγκαλιάζει κάθε στιγμή.

Το μονοπάτι για να πάμε στον σταυρό του Κυρίου είναι η ταπείνωση. Όποιος εξομολογηθεί με καρδιακή ταπείνωση λαμβάνει την σωτηρία. Η σωτηρία είναι στον Γολγοθά μαζί με τον Ιησού.

*Περί προσευχής 153 κεφάλαια, κεφάλαιο 5. Φιλοκαλία τόμος πρώτος, σελ. 220. Εκδόσεις ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου