Σε μια αιφνιδιαστική -αν όχι σπασμωδική κίνηση- προχώρησε πριν από λίγο το Φανάρι ορίζοντας Εξάρχους στο Κίεβο και στρώνοντας χαλί για την αυτοκεφαλία.
Είναι η δεύτερη ενέργεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά την προ μηνών κίνηση να ανοίξει μετόχια στις ουκρανικές πόλεις Κίεβο και Λβιβ την οποία πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αποκαλύψει.
Σε μια περίοδο λοιπόν που η οργή εκ μέρους της ρωσικής πλευράς αποτυπώνεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εις βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχου όπως “αιρετικός” και “Πάπας της Ανατολής”, το Φανάρι ρίχνει νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης και ενώ φαινόταν πως θα πάει σε ήπιους τόνους μέχρι την Σύνοδο του Οκτωβρίου έκανε σήμερα την κίνηση ματ.
Στοχος του Φαναρίου με την κίνηση αυτή είναι από τη μια να φέρει την Μόσχα προ τετελεσμένου κι από την άλλη να απαντήσει στις επιθέσεις Ρώσων εκκλησιαστκών αξιωματούχων εν τοις πράμγασι.
Το Φανάρι ασφαλώς επιδιώκει την αποκατάσταση της δικαιοδοσίας του πάνω στην ιστορική Μητρόπολη του Κιέβου και η ίδρυση της Εξαρχίας στην Ουκρανία εκεί αποσκοπεί. Ωστόσο, το σενάριο αυτό είναι επίσης προβληματικό, διότι τα όρια της Κίβιας Μητρόπολης από το 1686 διαφέρουν σημαντικά από τα όρια της σύγχρονης Ουκρανίας.
Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας «επέκτασης» είναι εμφανή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρώτον, το Φανάρι θα αποκαταστήσει την ιστορική δικαιοδοσία στην ουκρανική επικράτεια. Από την αρχική εποχή του χριστιανισμού της Ρωσίας, η αρχιεπισκοπή στο Κίεβο ήταν στην πραγματικότητα αυτόνομη τοπική εκκλησία υπό τη διακυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, το 1686 μεταφέρθηκε υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Τώρα, με την κίνηση αυτή στέλνουν το μήνυμα πως αποκαθίσταται η ιστορική δικαιοσύνη και βέβαια αυξάνεται η διεθνής επιρροή του Φαναρίου.
Η ολιγόλογη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μαχαιριά στην καρδιά του Ορθόδοξου διαλόγου.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως:
Ἀνακοινοῦται ὅτι ἐντός τῶν πλαισίων τῆς προετοιμασίας τῆς ἀποφασισθείσης ἀπονομῆς αὐτοκεφάλου καθεστῶτος εἰς τήν ἐν Οὐκρανίᾳ Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ἐξωνόμασεν ὡς Ἐξάρχους αὐτοῦ ἐν Κιέβῳ τόν Πανιερώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Παμφίλου κ. Δανιήλ, ἐξ Ἀμερικῆς, καί τόν Θεοφιλέστατον Ἐπίσκοπον Edmonton κ. Ἱλαρίωνα, ἐκ Καναδᾶ, ἀμφοτέρους διακονοῦντας τούς ἐν ταῖς χώραις αὐταῖς Οὐκρανούς Ὀρθοδόξους ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον.
Η ανακοίνωση μιλάει και για πρώτη φορά επισήμως για αποφασισθείσα αυτοκεφαλία!
Βέβαια στην ουσία με αυτήn την κίνηση ματ το Φανάρι καταφέρνει αφενός να εξευμενίσει τους Ουκρανούς που όλο περίμεναν αυτοκεφαλία και αυτοκεφαλία δεν έβλεπαν και από την άλλη να στείλει σαφές μήνυμα προς τους Ρώσους, προλαβαίνοντας ίσως και πολιτική παρέμβαση μεγατόνων (βλέπε Πούτιν)
Το παιχνίδι έχει σκληρύνει πολύ και αναμένεται πλέον η αντίδραση της Μόσχας τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και πολιτικό επίπεδο.
(upd 23:39)
«Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, αντιδρώντας στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να διορίσει δύο αντιπρόσωπους στην Ουκρανία.
Έντονα αντέδρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να διορίσει δύο αντιπροσώπους στην Ουκρανία, χωρίς την πρότερη συνεννόηση με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
«Ο διορισμός από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης των επισκοπικών του αντιπροσώπων στην Ουκρανία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Πατριαρχείου της Μόσχας και του Σεβάσμιου Μητροπολίτη του Κιέβου, δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μία άνευ προηγουμένου και βίαιη εισβολή στην επικράτεια του Πατριαρχείου της Μόσχας» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.
Και πρόσθεσε: «Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες».
Σημειώνεται ότι στα τέλη Αυγούστου, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχαν συνάντηση στο Φανάρι, εν μέσω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Οι ορθόδοξες εκκλησίες που λειτουργούν στη χώρα, εκτός από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, περιλαμβάνουν επίσης εκείνες που δεν αναγνωρίζονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας-Πατριαρχείο Κίεβου (UOC-KP) και η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (UAOC)
Πηγή: pentapostagma.gr
Συνάθροιση: Όταν αφήσουν οι επίσκοποι, οι ιεραρχίες κι ο λαός τ' ανθρώπινα συστήματα διοίκησης, όταν επιστρέψουμε στην απλότητα της αρχέγονης χριστιανικής εκκλησίας, όταν σκύψουμε στις Γραφές και στρέψουμε όλοι, την καρδιά μας στον φτωχό και ταπεινό ξυλουργό από την Γαλιλαία, τότε ίσως κάπως καλυτερεύσουν τα πράγματα στην εκκλησία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου