Translate

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Συνάθροιση με θέμα τις πλάνες κάποιων ρασοφόρων.

 https://amalialpappa.files.wordpress.com/2016/08/agia-triada.jpg

πηγή εικόνας Αγίας Τριάδος: amalialpappa.files.wordpress.com

Την Κυριακή που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση κατ' οίκον, κατά τις απογευματινές ώρες, σε προάστιο των Αθηνών.

Το θέμα της συνάθροισης ήταν κατά κύριο λόγο οι πλάνες που κυκλοφορούν και ριζώνουν στον λαό του Θεού και δυστυχώς βγαίνουν από χείλη ρασοφόρων. Από μοναχούς μέχρι πατριάρχες.

Ο κήρυκας του ευαγγελίου πατέρας Χ. καυτηρίασε έντονα για άλλη μία φορά το θλιβερό φαινόμενο και παρότρυνε τους πιστούς να μην αναμένουν την σωτηρία τους απ' τους αλάθητους πνευματικούς και γέροντες αλλά να μελετούν την Γραφή κάθε μέρα, με ταπείνωση και προσευχή ώστε να καταλάβουν τί λέει ο λόγος του Θεού.

Οι ομάδες, οι παρατάξεις, ο οπαδισμός και η προσωπολατρεία δεν είναι χριστιανικά σημεία αρετής και προόδου της εν Χριστώ πορείας του πιστού και γι' αυτό πρέπει επιτέλους να σκύψουν οι πιστοί στις Γραφές, με πνευματικό ενθουσιασμό, αγάπη για τον Ιησού τον σωτήρα όλων μας, με ταπείνωση και απόλυτη πίστη πως εκεί, στην μελέτη των Γραφών και την ταπεινή προσευχή, θα βρουν τον δρόμο που ίσως τους στερούν οι αυθεντίες.

Οι απέραντες κανονολογίες, προφητολογίες, ημερολογίες και αντιχριστολογίες, έχουν αποτύχει. Δεν έχουν άλλωστε θέση στην αναγέννηση των ορθοδόξων πιστών. Η αναγκαιότητα της ιστορικής περιόδου που διανύουμε δεν σχετίζεται μ' επιπλέον αλάθητους ομιλητές. Οι πιστοί δεν έχουν ανάγκη από αυθεντίες, έχουν ανάγκη από βιβλικό λόγο, από βιωματική μαρτυρία και όχι από νοητικούς συλλογισμούς σε μορφή διάλεξης.

Οι ομιλίες γέμισαν το διαδίκτυο και τους ναούς, τα πτυχία είναι δεδομένα, αλλά το αποτέλεσμα του ενός και μόνο κηρύγματος του Πέτρου δεν το βλέπουμε. Εκείνος μ' ένα κήρυγμα οδήγησε τρείς χιλιάδες ψυχές στο βάπτισμα. Σήμερα με τρείς χιλιάδες κηρύγματα πόσοι βαπτίζονται; 

Με τρείς χιλιάδες ομιλίες πόσοι αναγεννώνται; Πόσοι μετανοούν και γνωρίζουν τον σωτήρα Χριστό; Πόσοι κάνουν τα σπίτια τους εκκλησιές και τα σώματα και τις ψυχές τους ναούς του Αγίου Πνεύματος; Πόσοι κάνουν την Γραφή καθημερινή τους παρέα στη δουλειά, στο ταξί, στο λεωφορείο, στο δρόμο; Κάποτε υπήρχε πρακτική δυσκολία, έπρεπε να κοιτάς το βιβλίο. Σήμερα με την τεχνολογία και τις εφαρμογές που υπάρχουν, με δύο ακουστικά και ένα κινητό ακούς τον λόγο του Θεού όπου και νά 'σαι.

Πρέπει οι ρασοφόροι, το απαιτούν κι οι καιροί, να στρέψουν τον πιστό στην Γραφή και οι ίδιοι να γίνουν Χριστοί, με ταπεινά ενδύματα, απλή ζωή, απλή και κατανοητή στο λαό λατρεία και φρόνημα υπηρέτη, όχι εξουσιαστή. 

Εκεί, στον Χριστό θα βρεί ο πονεμένος την θεραπεία, ο μόνος την συντροφιά, ο πληγωμένος την παρηγοριά, ο απελπισμένος την ελπίδα, ο στερημένος αγάπης την αγάπη. Ο αμαρτωλός την άφεση των αμαρτιών και την απελευθέρωση της ψυχής του. Εκεί είναι όλα, στις Γραφές.

Δεν βλέπουν την απομάκρυνση του λαού από τον Κύριο; Δεν βλέπουν την κούραση του κόσμου από τις έριδες, τις διχόνοιες και τα σχίσματα; 

Τα κοσμικά κηρύγματα, κι αυτό φαινόμενο της εκκοσμικευμένης εποχής μας, ελκύουν πολλούς. Αλλά ο διάβολος χαίρεται ν' ακούει πλάνες που κηρύττουν ρασοφόροι, ευτυχώς όχι όλοι. Είτε ακραίες θέσεις τυπολατρείας και νομικισμού, είτε ουδέτερες θέσεις που χαϊδεύουν τα ώτα ακουώντων. Άλλοι περιμένουν την σωτηρία από τους Ρώσους, άλλοι από την αποθήκευση τροφίμων, άλλοι από την φυγή σε δάση και τροχόσπιτα, άλλοι απ' την σύνοδο τους.

Αναγέννηση θα έρθει μόνο όταν οι πιστοί καταλάβουν πως οι κληρικοί δεν είναι τίποτ' άλλο από διάκονοι τους, με αποστολή να βοηθούν τους πιστούς στην οδό της σωτηρίας τους. Τότε θ' αρχίσουν να εργάζονται μόνοι τους και δεν θα περιμένουν τους αυτόκλητους σωτήρες και μεσάζοντες. Αλλά θα παλεύουν να έχουν μία καθημερινή ζωντανή σχέση με τον Χριστό μας, και να ψάχνουν για όντως πνευματικούς οδηγούς που θα συμφωνεί η διδαχή τους και η πράξη τους με την Αγία Γραφή.

Η συνάθροιση προχώρησε με διάλογο. Αποχαιρετιστήκαμε εναγκαλιζόμενοι και ασπαζόμενοι αλλήλους. Ευχηθήκαμε να συναντηθούμε ξανά.

Αν είναι θέλημα Κυρίου, και ωφελεί την σωτηρία της ψυχής μας ας συναθροισθούμε πάλι. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου