Translate

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Το Πατριαρχείο Μόσχας σταματά να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/09/vartholomaios-klurillos-500.jpg 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας έλαβε την απόφαση (14 Σεπτεμβρίου 2018) να σταματήσει να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως μια πρώτη ηχηρή αντίδραση για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς και ακολούθησε η έκδοση ανακοινωθέντος με τη σχετική απόφαση αλλά και την επισήμανση πως θα υπάρχει διακοπή κοινωνίας με το Φανάρι αν συνεχιστούν οι κινήσεις για την αυτοκεφαλία.

Στο ιδιαίτερα εκτενές ανακοινωθέν, γίνει ιστορική καταγραφή των γεγονότων περίπου από το 1593. Στέκεται όμως στην περίοδο του Πατριάρχη Τύχωνα τη δεκαετία του 1920, όταν ο κομμουνισμός είχε εδραιωθεί στη Σοβιετική Ένωση και τονίζονται οι τότε αντικανονικές, όπως χαρακτηρίζονται, ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περιοχή.

Και σημειώνει: «Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης ουσιαστικά αρνήθηκε να αντιμετωπίσει το θέμα με διάλογο. Το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε να αναστείλει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, αναστέλλει τη συμμετοχή σε Συλλείτουργα με Επισκόπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και τερματίζει τη συμμετοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Επισκοπική Συνέλευση, καθώς και σε θεολογικούς διαλόγους και όλες τις άλλες δομές στις οποίες προεδρεύει όπου προεδρεύει ή συμπροεδρεύει με εκπροσώπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. 


Αν συνεχιστεί η αντικανονική δραστηριότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο έδαφος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα αναγκαστούμε να διακόψουμε εντελώς κοινωνία με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Την πλήρη ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες αυτού του διαχωρισμού θα τις έχουν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι Επίσκοποί του».

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Συνάθροιση: Αντί να έχουμε άγιες και ευλογημένες αντιδράσεις για ζητήματα αιρέσεως και ειδικά του οικουμενισμού, βλέπουμε έριδες και διαφαινόμενα σχίσματα για λόγους διοικητικούς και για λόγους επιβολής μίας τοπικής εκκλησίας εις βάρος άλλης.

Η επιστροφή στο πνεύμα του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, έξω από πρωτεία τιμής και εξουσίας, έξω από αντιπαλότητες και διαθέσεις για αρχηγία, θα φέρουν την ειρήνη στην εκκλησία του Κυρίου, που είναι βέβαιο ότι δεν έδωσε το άγιο αίμα του για να βλέπει τους ποιμένες να μαλώνουν για εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες. Καλή αρχή θα ήταν η κατάργηση των τίτλων και η αντικατάσταση τους με το βιβλικό ''αδελφός'' ή ''αδελφός με διακονία πρεσβυτέρου'', με ουσιαστικό περιεχόμενο, όχι τυπικά. Η επιστροφή στην απλότητα της αποστολικής εκδήλωσης λατρείας και συναθροίσεων προσευχής. Ναί ίσως ονειροβατούμε, έχετε δίκιο.

Ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, ο Θεός έσκυψε και έπλυνε τα πόδια ανθρώπων και είπε ότι κι εμείς έτσι πρέπει να κάνουμε. Οι άνθρωποι σήμερα κονταροκτυπιούνται. Πολλοί πιστοί διψούν γι' αγάπη Χριστού και λόγο οικοδομητικό. Ο Θεός είναι αγάπη, ας γίνουμε όλοι αγάπη για να ξεδιψούν οι διπλανοί μας και οι μακρυά μας. Ο Θεός να μας λυπηθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου