Translate

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Σταυρώθηκε για όλους μας.

https://elniplex.files.wordpress.com/2013/04/diego-velazquez-christ-crucified-1632.jpg 

Christ Crucified, Diego Velazquez, 1632 

Πόσο έχουμε ξεχάσει τί έκανε για μας, πόσο έχουμε ξεχάσει πως τον κάρφωσαν στον σταυρό σαν έναν κοινό εγκληματία, τον αθώο, τον Θεό μας. Πόσο έχουμε ξεχάσει πόσα έκανε για μας, πόσο έχουμε ξεχάσει πως ο Εσταυρωμένος Κύριος μας νίκησε τον δικό μας αιώνιο θάνατο με τον δικό του θάνατο. Αναστήθηκε! Πόσο έχουμε απατηθεί πως με τα έργα μας και τα τυπικά μας θα σωθούμε. Δεν θα σωθούμε αν δεν σηκώσουμε κι εμείς τον σταυρό μας πίσω απ' τον Εσταυρωμένο.

Αν δεν σταυρώσουμε τον εαυτό μας, τα πάθη, τα σχίσματα, τις έριδες, τον φανατισμό, το μίσος, το θέλημα μας, το εγώ μας, τις σαρκικές ακολασίες, την μικρότητα μας, τον κακό εαυτό μας, δεν μας σώζει το τυπικό και το ''έτσι τα παραλάβαμε''... Δεν θα μας σώσει η καλή πράξη που κάνουμε σαν καθήκον κι άρα είμαστε καλά, όλα μια χαρά. Οι αρετές είναι το δώρο του Θεανθρώπου σ' εκείνον που κλαίει για τις αμαρτίες του. Ο τελώνης επέστρεψε συμφιλιωμένος με τον Θεό σπίτι του, όχι ο φαρισαίος που είχε σίγουρο τον εαυτό του ως ενάρετο... Υπερηφάνεια.

Αναγέννηση εν Χριστώ σημαίνει σταυρώνω τον αμαρτωλό εαυτό μου κάθε στιγμή. Μετανοώ κάθε στιγμή.  Για κάθε μου λόγο, πράξη και σκέψη που δεν συμφωνεί με το ευαγγέλιο του δασκάλου μου Ιησού. Αυτό είναι η εσωτερική νηπτική εργασία. 


Ο Κύριος Ιησούς να μας ελεήσει όλους.

Ιερομόναχος Χ.

Πηγή εικόνος: elniplex.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου