Translate

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: ''Όχι πάτερ, δεν είναι τα πράγματα έτσι.''

Στο βίντεο θ' ακούσετε απόσπασμα μίας πολύ σημαντικής ομιλίας του πατρός Αθανασίου, στην οποία τολμά να πει λόγια που ελάχιστοι ρασοφόροι έχουν το θάρρος να ξεστομίσουν ενώπιον των πολλών. Ακούστε τον να λέει πως όταν κάποιος με την δράση του παγιδεύει τις ψυχές των πιστών, πρέπει να τον αναφέρουμε στον επίσκοπο ή στον εφημέριο μας. 

Αλλά λέει ο π. Αθανάσιος μ' όλη του την ειλικρίνεια, πως δεν είν' οι ταγοί της εκκλησίας σε θέση να βοηθήσουν το ποίμνιο! Πως οι κληρικοί αδυνατούν να βοηθήσουν τους πιστούς και τους αφήνουν να κατασπαράζονται, εννοεί πνευματικώς. Και μιλά για την εποχή του, περίπου πρό 35 ετών! Σκεφτείτε, τί θα έλεγε σήμερα όπου οι επίσκοποι συμπροσεύχονται μ' απίστους στο ευαγγέλιο κι αιρετικούς; Τί θα έλεγε σήμερα όπου στην σύνοδο στο Κολυμβάριον της Κρήτης οι επικεφαλής των τοπικών εκκλησιών, κάποιων πατριαρχείων και αυτοκεφάλων εκκλησιών, απέδωσαν εμμέσως πλήν σαφώς κύρος στις αιρετικές εκκλησίες;

Συνεχίζοντας λέει, ''σε ποιόν να πας να το καταγγείλεις, ποιός θα σε ακούσει; Αυτό είναι το δυστύχημα.'' ... ''πού να πάτε, σε ποιόν, πού;'' Και μετά λέει κάτι τρομερό που δεν θέλουν ή δεν μπορούν πολλοί να καταλάβουν κι αναμένουν σωτηρία απ' τους ρασοφόρους-αυθεντίες.

Ακούστε τον φρικτό αλλά πολύ σοφό λόγο του π. Αθανασίου, ''αγαπητόν ποίμνιον, βοηθήστε εσείς τον εαυτό σας, μελετάτε τον λόγον του Θεού και βοηθήσατε εσείς τον εαυτόν σας, εμείς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε, κι όχι μόνον αυτό, αλλά κάποτε σας ρίπτωμε κι εμείς, είτε το καταλαβαίνουμε είτε δεν το καταλαβαίνουμε, σας ρίπτωμε και εμείς εις τα χέρια των εχθρών. Ναι, γιατί και εμείς ως ταγοί, ως κληρικοί έχουμε γίνει θύματα αυτών των καταστάσεων''... 

Και συνεχίζει με την προτροπή να μελετούν οι πιστοί τον λόγο του Θεού για να προστατεύσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, αφού οι κληρικοί δεν μπορούν να προστατεύσουν τον λαό του Θεού. Κι αν δούν λέει την αδιαφορία εκ μέρους των κληρικών να πούν ''πάτερ δεν είναι έτσι τα πράγματα, είναι αλλιώτικα''

Ποίος τολμά σήμερα εντός του ναού να φωνάξει στον οικουμενιστή επίσκοπο, ''πάτερ υποστηρίζεις έργο διαβολικό'';

Ποίος τολμά να φωνάξει εντός του ναού στον επίσκοπο που αυτοπαρουσιάζεται ως ηγεμόνας, ''είσαι διάκονος του λαού, όχι αφεντικό''; 

Ποίος τολμά να φωνάξει εν μέσω της ομιλίας του ρασοφόρου-αυθεντία, ''πάτερ γιατί καταφέρεσαι κατά ιερών εικόνων που αιώνες τιμούσαν οι άγιοι της ορθοδοξίας μας και νομίζεις πως ακολουθείς την παράδοση''; ''Γιατί μας παρασύρεις στην εικονομαχία'';

Ποίος τολμά να φωνάξει στους διχασμένους ρασοφόρους να ταπεινωθούν όλοι τους και να ενωθούν για τον κοινό αγώνα εναντίον του βλάσφημου οικουμενισμού; Να φωνάξουν όμως χωρίς μίσος και φανατισμό.

Ποίος τολμά να πεί στους κληρικούς πως ζουν σ' έναν δικό τους κόσμο, την ώρα που η Ευρώπη κενή από πνευματικότητα ευαγγελίου, ψάχνει να βρεί ματαίως, στους ψεύτικους ξενόφερτους θεούς σανίδα σωτηρίας; 

Ποίος τολμά ν' απαιτήσει απ' τους κληρικούς ν' αφήσουν τις πολυτελείς ενδυμασίες και μ' απλότητα να πλησιάσουν τον απογοητευμένο πιστό λαό

Ποίος τολμά να φωνάξει πως, ''δεν μας χρειάζονται οι δεσποτικοί θρόνοι, οι μίτρες κι οι πατερίτσες, αλλά μας χρειάζεται ευαγγελικό παράδειγμα κι αποστολική απλότητα;

Αυτή ακριβώς ειν' η θέση της συναθροίσεως μας. Οι σημερινοί κληρικοί δεν είναι σε θέση να στηρίξουν ουσιαστικώς τον Χριστιανό που θέλει να βρει τον δρόμο του ευαγγελίου. Ο καθένας τους έχει τις υποκειμενικές του θέσεις κι αυτές προβάλλει ως δήθεν θέσεις του ευαγγελίου του Χριστού μας. Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν.

Άλλος στηρίζει το ημερολόγιο του στα εδάφια του αποστόλου Παύλου στα οποία μιλά για παραδόσεις. Ο απόστολος εννοεί βεβαίως και το γράφει, για τις αποστολικές παραδόσεις, όχι για τις ανθρώπινες που επινοεί καθ' ένας και τις θεωρεί δόγμα! Άλλος υποστηρίζει τις εκ των ΗΠΑ, περί ανυπάρκτου χαράγματος απόψεις του, σε αποκεκομμένα εκ του συνόλου βιβλίου εδάφια της Αποκαλύψεως, κι αντί να μάχεται κατά του οικουμενισμού πνευματικώς, αναλίσκεται και αποπροσανατολίζει τον αντιαιρετικό αγώνα μ' αναφορές άγνοιας στην κάρτα του πολίτη και σε κάθε ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης.

Χάραγμα θα υπάρξει μόνο μετά την έλευση και το μαρτύριο των δύο προφητών-μαρτύρων του Θεού, απ' τον αντίχριστο. Πριν το κήρυγμα των δύο προφητών επί 1260 μέρες, το μαρτύριο τους και την ανάσταση τους την τρίτη ημέρα καθώς και την ανάληψη τους, χάραγμα δεν θα υπάρχει. Το ερμηνεύει σαφέστατα ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος. 

Ποίος σήκωσε ποτέ τ' ανάστημα του απέναντι σ' εξουσιαστικές συμπεριφορές συνοδικών επισκόπων, πρωτοσυγκέλων και προϊσταμένων ναών; Όχι φωνές κι ενστάσεις υπερηφανείας κι ανταρσίας. Διαμαρτυρίες κι ενστάσεις ταπεινές. 

Σε ζητήματα δε, Αγίας Γραφής και δόγματος, αποτείχιση πατερική, για τα κακώς κείμενα των εμφανιζομένων ως αντιπροσώπων του Θεού. Ο Θεός δεν έχει ανάγκη από εκπροσώπους ή αντιπροσώπους. Χρειαζόμαστε, αναζωπύρωση ευαγγελική, Αγιοπνευματική εμπειρία, επιστροφή στο αποστολικό πολίτευμα της αρχαίας εκκλησίας μας. Όχι αποτειχίσεις με βάσεις τις ανθρώπινες ιδεοληψίες και παραδόσεις.

Άλλος διακόπτει πνευματική κοινωνία με το σώμα του Χριστού λόγω του ανυπάρκτου προς το παρόν σφραγίσματος. Άλλος για το ανούσιο θέμα του ημερολογίου, άλλος δεν επικοινωνεί με τους θεωρούντες τους κανόνες περί αποτείχισης δυνητικούς ή το αντίστροφο. Άλλος κηρύττει κατά της εικόνος της Αγίας Τριάδος μή σεβόμενος την βιβλική παράδοση και την 7η οικουμενική σύνοδο. Άλλος λέει πως ο άνομος γεννήθηκε και ορίζει κιόλας πότε θα εμφανιστεί δημοσίως. Οι πλάνες γέμισαν τους ρασοφόρους κι οι πιστοί ακόμη περιμένουν σωτηρία απ' τις αυθεντίες-κληρικούς. Χάος από ιδεοληψίες, αντιβιβλικούς μύθους και προσωπικές απόψεις.

Όταν οι πιστοί κάνουν τα σπίτια τους εκκλησιές, τα σώματα και τις ψυχές τους ναούς του Αγίου Πνεύματος, τότε θα καταλάβουν πως δεν έχουν ανάγκη απ' τον κάθε ρασοφόρο που εμφανίζεται ως μεσίτης σωτηρίας. Τότε θα καταλάβουν οι πιστοί πως πρέπει να εργαστούν εσωτερικά και να κλάψουν μόνοι τους για τις αμαρτίες τους, αλλά και για να βρουν έναν πνευματοφόρο οδηγό να τους στηρίξει στον εν Χριστώ αγώνα τους. Πνευματικός που φέρει το όνομα τυπικά κι όχι ως όντως πνευματικός δηλ. μ' ενεργό το Άγιο Πνεύμα στη καρδιά του, μπορεί πολλές φορές να κάνει κακό.

Ο φανατισμός είν' ο χειρότερος εχθρός και το συχνότερο δηλητήριο του ζήλου για ένα πνευματικότερο, αναγεννημένο σώμα πιστών. Προσοχή, εμείς που πρεσβεύουμε αυτά, είμαστ' οι χειρότεροι αμαρτωλοί, δεν είμαστε σωτήρες κανενός και σίγουρα όχι της εκκλησίας. Έχει σωτήρα, κεφαλή κι αρχηγό η εκκλησία και τ' όνομα του Κύριος Ιησούς, ο Χριστός και Θεός Λόγος του Πατρός. Εμείς απλώς εκφράζουμε την απογοήτευση μας για την πνευματική παρακμή του σώματος του Χριστού, δηλ. της εκκλησίας μας και την απομάκρυνση απ' το πνεύμα της Γραφής και της Φιλοκαλίας.

Οι πνευματικοί αγώνες αυτού του είδους όμως, απαιτούν την απουσία προσωπολατρείας στον αλάθητο δήθεν πνευματικό, στον δεσπότη επειδή έχει το κακώς καλουμένο αξίωμα. Δεν είν' αξίωμα, αλλά διακονία ποιμένος ίδια μ' εκείνη του πρεσβυτέρου. Αυτά όλα απαιτούν μόχθο και προσωπική πνευματική εσωτερική εργασία, όχι ν' αυταπατώνται οι πιστοί πως την ευθύνη την έχουν οι κληρικοί και είν' οι ίδιοι ανεύθυνοι με βάση το μύθο περί υπακοής σ' όλα.

Αδελφοί κι αδελφές μας, εσείς πέστε στα γόνατα και ζητήστε έλεος και φώτιση απ' τον μόνο αληθινό Τριαδικό Θεό. Μην αναμένετε σωτηρία από μεσίτες ρασοφόρους. Αν βρείτε κατόπιν ταπεινής προσευχής και σοβαρής αναζήτησης κάποιον πνευματοφόρο πρεσβύτερο ή επίσκοπο, κρατήστε τον ως καθαρό χρυσάφι. Μέχρι τότε μην τρώτε τα πνευματικά δηλητήρια του κάθ' ενός αυτόκλητου μεσίτη και γέροντα. Εκτός της περίπτωσης που οι συμβουλές του εναρμονίζονται με την Αγία Γραφή! 

Ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης ηταν μοναχός κι όμως οδήγησε χιλιάδες ψυχές κοντά στον Χριστό, δεν είχε καμία σημασία που δεν ήταν πρεσβύτερος, είχε ενεργό το Πνεύμα του Θεού!

Μελέτη των Γραφών, ταπείνωση, προσευχή με συντριβή για τις αμαρτίες μας κι ο Ιησούς αποκλείεται να μην μας ελεήσει!

1 σχόλιο: