Τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με αγωνιζομένη εν τω κόσμω εν Χριστώ αδελφή, η οποία αγωνίζεται κατά της σαρκός, του κόσμου και του διαβόλου. Λόγω απειρίας η αδελφή αντιμετώπισε με σύγχυση τις επιθέσεις των ακαθάρτων πνευμάτων και εταράχθη. Κατόπιν τεσσάρων συζητήσεων με τον π. Χ. η αδελφή χωρίς να κουράζεται από την πολύωρη διάρκεια των συνομιλιών, αντιθέτως εκφράζοντας την ανάγκη της, πως αυτό ακριβώς χρειάζεται, απέδειξε πως ενώπιον της πιθανής απώλειας της ψυχής της, δεν λυπάται τον εαυτό της να κοπιάζει στον πνευματικό αγώνα, μέρος του οποίου είναι και η πατερική καθοδήγηση σε ζητήματα λεπτά, σε δόλιες και πονηρές στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι δαίμονες για να ταλαιπωρούν το πλάσμα του Θεού, τον άνθρωπο.
Ο πάτερ χρησιμοποίησε πολλά παραδείγματα από την διαδασκαλία των αγίων για να βοηθήσει και να στηρίξει την νέα αγωνίστρια της πνευματικής παλαίστρας. Η αδελφή εδιδάχθη περί νοεράς αθλήσεως, δηλ. περί καρδιακής προσευχής, όχι γιατί ο πάτερ είναι έμπειρος σε αυτήν, αλλά διότι έχει μελετήσει πονήματα αγίων και απλώς της μετέφερε τις γνώσεις του. Της συνέστησε την καθημερινή μελέτη της Γραφής, όχι απλή ανάγνωση, και της είπε να μην αφήσει την ευχή από το μυαλό και την καρδιά της. Η προθυμία της αδελφής είναι μέχρι τώρα αξιοζήλευτη και βιώνει ήδη τις πρώτες εμπειρίες της στην καρδιακή προσευχή.
Πραγματοποιήθηκε συζήτηση αρκετών ωρών με αδελφό εν Χριστώ, συνδυαζομένη με μελέτη κειμένων του αγίου πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μελετήθηκαν κείμενα του, που πραγματεύονται την μετάνοια και την άμεση εξομολόγηση του μετανοούντος στον Θεό, με δάκρυα και θλίψη για τις αμαρτίες του. Έτσι ο άγιος Ιωάννης γράφει πως λαμβάνουμε την άφεση των αμαρτιών μας. Κείμενα που μας παρουσιάζουν ότι πρέπει να εορτάζουμε οι πιστοί τις εορτές όχι με βάση τις ημέρες, αλλά με τον ουσιαστικό εορτασμό που είναι η καθαρή συνείδηση, η ζωή αγιότητος. Ο άγιος τονίζει πως οι ημέρες πρέπει να είναι η αφορμή για να εορτάζουμε καρδιακώς και πνευματικώς, όχι να είναι δόγμα, αυτοσκοπός. Αν έχουμε ζωή αγιότητος ο άγιος γράφει πως εορτάζουμε κάθε μέρα.
Τα κείμενα που μελετήθηκαν ήταν από την πατρολογία Γκρέκα του Migne, συγκεκριμένως από τον τόμο 48, σελ. 953-962, Λόγος εις τας καλάνδας. Οι επτά λόγοι Εις τον πτωχόν Λάζαρον, τόμος 48, σελ. 963-1053. Οι εννέα ομιλίες Περί μετανοίας, τόμος 49, σελ. 277-350. Κατόπιν της μελέτης νιώσαμε πράγματι την πνευματική χαρά που μας μετέδωσε ο άγιος μέσω των κειμένων του. Απόδειξη πως ο άγιος Ιωάννης έγραφε καθοδηγούμενος εκ Πνεύματος Αγίου.
Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με αδελφό ο οποίος είχε άγνοια για τον τρόπο που αντιμετώπιζαν ιστορικώς τους εντός εκκλησίας αιρετικούς οι πατέρες. Κατόπιν περίπου τριών ωρών διαφωνίας, ο αδελφός δέχθηκε να μελετήσει το θέμα το οποίο αγνοούσε.
Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με σχισματικό παλαιοημερολογίτη ο οποίος είχε διάφορες αιρετικές ιδέες, αλλά δεν δέχθηκε δυστυχώς να συνεχίσει επί της ουσίας τον διάλογο και τον διέκοψε απότομα. Κατά την διάρκεια της συζητήσεως, δεν άφηνε τον πάτερ Χ. να ολοκληρώσει την σκέψη του και επέμενε ότι ο συνομιλητής του κάνει λάθος, χωρίς όμως να φέρει αποδείξεις από την Γραφή, τις οικουμενικές συνόδους ή τους αγίους για όσα υποστήριζε. Είπε πως θα ξανάρθει σε επικοινωνία με τον π. Χ. αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κάνει το βήμα.
Όλες οι συζητήσεις έληξαν, εκ μέρους μας, με αγάπη.
Ευχόμεθα ο τριαδικός Θεός να μας φωτίζει ολους να έχουμε καρδιακή μετάνοια, έργα αρετής, δάκρυα για τις αμαρτίες μας και συνείδηση πως είμαστε αμαρτωλοί. Αμήν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου