Translate

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Συζήτηση με θέματα εκκλησιαστικής φύσεως.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ αδελφού που ανήκει στον χώρο των παλαιοημερολογιτών της Ελλάδος και του πατρός Χ.

Η συζήτηση κινήθηκε σε ήπιους τόνους και ο πατέρας προσπάθησε να εξηγήσει με ιστορικά στοιχεία πως η εκκλησία δεν συνέδεσε ποτέ το ημερολόγιο με την σωτηρία των ορθοδόξων πιστών. Πως η εκκλησία -ως πνευματικό σώμα του Χριστού μ' εκείνον κεφαλή της- δεν φυλακίζεται σε τυπολατρείες, νομικισμούς και ημερολόγια. 

Ο πατέρας παρέθεσε αποδείξεις από την εκκλησιαστική ιστορία, που καταδείκνυαν πως η εκκλησία δεν ακολουθούσε πάντα και παντού την ίδια ισημερία, με αποτέλεσμα να μην συνεορτάζουν κάποιες τοπικές εκκλησίες το πάσχα την ίδια ημέρα. Μιλάμε για τις εποχές μετά την πρώτη οικουμενική σύνοδο. Εποχές που κράτησαν ως και τέσσερις αιώνες! Όμως οι άγιοι των τότε εποχών δεν έγραψαν κι ούτε μας άφησαν παράδοση πως γι' αυτό το λόγο διέκοψαν κοινωνία ή θεωρούσαν τους μή συνεορτάζοντες το πάσχα την ίδια ημέρα, ως μέλη εκτός εκκλησίας με άκυρα μυστήρια. Εφόσον δεν το έκαναν αυτό οι άγιοι για τον εορτασμό του πάσχα πόσο μάλλον δεν δικαιολογείται να γίνει κάτι τέτοιο για τις ημέρες και τα ημερολόγια. 

Άλλωστε μέσ' απ' τον αλάθητο οδηγό της σωτηρίας μας, τον λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή, μας δίνεται το μήνυμα πως ο Θεός δεν προσέχει ημερομηνίες και δεν ξεχωρίζει ημέρες. Αυτά διαπιστώνουμε απ' τον τρόπο που απάντησε ο Κύριος σ' εκείνους που κατηγόρησαν τους μαθητές του πως έκοβαν στάχυα κι έτρωγαν τους σπόρους την ημέρα του Σαββάτου κι απ' όσα λέει ο απόστολος Παύλος στους Χριστιανούς της Γαλατίας και των Κολοσσών. Εφόσον η Γραφή δίνει απάντηση και γι' αυτό το θέμα το πρόβλημα είναι ανύπαρκτο.

Η συζήτηση κράτησε λίγο παραπάνω από δυόμιση ώρες. Ο αδελφός άκουγε με υπομονή αλλά δεν έδειχνε την διάθεση ν' αφήσει τα παλαιοημερολογιτικά σχίσματα. 

Ευχόμαστε ο Κύριος να μας ελεήσει, ανεξαρτήτως ημερολογίων, διότι ο Κύριος κοιτάζει τον άνθρωπο στην καρδιά, όχι στις ημερομηνίες. Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου