Translate

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Συνάθροιση με θέμα την αντιμετώπιση των αιρετικών με αγάπη και σαφή όρια.

Την Κυριακή στις 18 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση κατ' οίκον στα περίχωρα των Αθηνών, σε φιλόξενη χριστιανική οικογένεια. Το θέμα ήταν η αντιμετώπιση των αιρετικών διδασκαλιών υπό πλανεμένων αδελφών μας, πολλών εξ αυτών ορθοδόξων ονομαζομένων. 

Συμβουλές και κατευθύνσεις έδωσε ο κήρυκας του ευαγγελίου, πατέρας Χ. σε διάλογο με τους αδελφούς του.

Μελετήσαμε ομαδικώς αποσπάσματα από την Καινή Διαθήκη και μιλήσαμε με σκοπό την κατάρτιση των αδελφών σε θέματα που αφορούν στις επαφές των ορθοδόξων πιστών με κληρικούς που έχουν πλανημένες απόψεις και θεωρούν εαυτούς ορθοδόξους. Η αγάπη όντας κυρίαρχο και σημαντικότατο κεφάλαιο στη ζωή του χριστιανού, δεν αγγίζει το θέμα του δόγματος, έτσι δεν πρέπει να παρασύρεται ο πιστός του ευαγγελίου και να καταφέρεται με μίσος κατά των αδελφών του, που έχουν πλανηθεί μακρυά από το ευαγγέλιο του Ιησού. 

Αντιθέτως ο χριστιανός πρέπει ν' αγαπά το ίδιο τους αιρετικούς και τους ομόφρονες αδελφούς του. Να προσεύχεται πιο πολύ για τους αιρετικούς συνανθρώπους του να έρθουν στο φως του ευαγγελίου του Ιησού. Αν αγαπάμε μόνο όσους συμφωνούν μ' εμάς, ποιό το όφελος; Ο Κύριος ήρθε και σταυρώθηκε για όλους μας, ακόμη και για 'κείνους που τον σταύρωσαν. Γι' αυτούς μάλιστα προσευχήθηκε πάνω στο σταυρό με τα καρφιά να διαπερνούν τα χέρια και τα πόδια του και ζήτησε από τον Πατέρα να τους συγχωρήσει γιατί δεν ήξεραν τί έκαναν. 

Το παράδειγμα του πρέπει να ακολουθούμε κι εμείς αν θέλουμε να είμαστε γνήσια παιδιά του ευαγγελίου του! Η αγάπη μας προς όλους δεν συνεπάγεται πως δεν μας επιτρέπεται να βοηθούμε με την στάση μας τον πλανημένο αδελφό μας. Με την ευγενική μας συμπεριφορά να του υποδεικνύουμε τα λάθη του, να μιλάμε για τον μόνο σωτήρα Χριστό και ν' αναμένουμε την επιστροφή στην βιβλική πίστη με υπομονή, αγάπη και προσευχή. 

Πρό πάντων προσευχή. Η προσευχή μετακινεί βουνά. Αντί να υψώνουμε την φωνή μας και να κουνάμε το δάκτυλο, να λέμε δύο φορές όσα λέει η Γραφή, όχι δικά μας λόγια, και αν ο συνομιλητής επιμένει στις αντιβιβλικές του ιδέες, τότε αποχωρούμε και προσευχόμαστε για τον αδελφό με αγάπη θερμή. Ζωντανή.

Μετά την μελέτη κατατέθηκαν ενώπιον όλων, κάποια προβλήματα που πηγάζουν από την καθημερινότητα και ο πατέρας Χ. προσπάθησε να βοηθήσει με τις ελάχιστες πνευματικές του δυνάμεις.

Πιο πολύ προέτρεψε τα διαφωνούντα μέρη να προσευχηθούν θερμά στον Κύριο της ζωής μας, τον Χριστό, ώστε να έρθει και να στηρίξει στα δύσκολα μονοπάτια της βιωτής τα παιδιά του.

Ο διάλογος συνεχίστηκε με αναφορές στην παρούσα εκκλησιαστική κατάσταση και την άμεση ανάγκη να τρέξουν οι πιστοί κάθε διακονίας, στον ίδιο τον Ιησού Χριστό, γιατί μόνο από 'κείνον και μόνο σ' εκείνον μπορούν να βρουν αληθινή βοήθεια και ανάπαυση.

Τέλος η οικοδέσποινα παρέθεσε νοστιμότατα εδέσματα που παρηγόρησαν και εύφραναν αρκούντως τους παρευρισκομένους! Με πνεύμα αγάπης και καρδιακά χαμόγελα αποχαιρετήσαμε ο ένας τον άλλον και αποχωρήσαμε.

Αν θέλει ο Κύριος της ζωής, ας ευλογήσει το έργο αυτό προς σωτηρία των αθανάτων ψυχών μας! Το θέλημα του να γίνει! Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου