Translate

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Ποιοί αποτελούν την σύνοδο. π. Αθανάσιος Μυτιληναίος.

Μία ομιλία για την συμμετοχή όλων των μελών του σώματος του Χριστού, δηλ. της εκκλησίας, στις αποφάσεις. Σήμερα έχουμε συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης. Αποτελούμενο από επισκόπους, μόνο.

Θέση μας είναι η επιστροφή στα θέσμια της Γραφής, στο συμμετοχικό σύστημα της πρώτης αποστολικής συνόδου, μετά των πρεσβυτέρων και του λαού. 

Μ' αντιπροσώπους όλων των πιστών. Επισκόπων, πρεσβυτέρων, διακόνων, μοναχών, επιτρόπων και λοιπών πιστών. Σύνοδος μεταξύ ίσων χωρίς πρωτεία επισκόπων και κληρικαλισμούς κάθε είδους. Οι συντονιστές θα επιτηρούν την τάξη των συζητήσεων κι όλοι θα έχουν δικαίωμα άποψης. Αποφάσεις συνολικώς με ψηφοφορία και με πολλή προσευχή.

Το σύστημα μονολόγων και διαλέξεων που δυστυχώς έχει μεταφυτευθεί και σε πολλούς ιερείς, όπου μιλούν συνεχώς απέναντι απ' το ίδιο και το ίδιο και το ίδιο ακροατήριο, κάποτε πρέπει ν' αλλάξει πριν αδειάσουν οι ναοί και τότε θα είν' αργά. Υπάρχουν απλοί πιστοί που έχουν να πούν πολλά ωφέλιμα στους αδελφούς τους, αλλά αιώνες τώρα δεν βρίσκουν χώρο να εκφραστούν.

Αυτά όμως να συνοδεύονται από πνευματική αναγέννηση του σώματος του Χριστού, δηλ. του συνόλου των πιστών ορθοδόξων. Αν αλλάξουν μόνο τα συστήματα χωρίς να υπάρχει και εσωτερική αλλαγή των καρδιών μας, ματαίως θα παλέψουμε για επιστροφή στη χαρισματική εκκλησία. Το κλειδί που θ' ανοίξει την πόρτα λέγεται, αγία ταπείνωση, απ' όλους μας.

Ποιά επιστροφή όμως μπορεί να γίνει όταν γενικώς οι πιστοί δεν μελετούν κάθε μέρα την Γραφή; Δεν μελετούν την Φιλοκαλία; Αρκούνται μόνο στο ν' ακούν τον πνευματικό που μιλά και βεβαίως αποκλείεται να κάνει λάθος. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι πιστοί που κοσκινίζουν τα κηρύγματα με οδηγό τις Γραφές και τις ορθόδοξες παραδόσεις των αγίων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου