Translate

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

«Έφυγε» ένας ομολογητής και ασκητής επίσκοπος.

Αρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Πατρών-Δρος Θεολογίας

Η ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά και σύσσωμος ο ορθόδοξος κλήρος και λαός θρηνεί την εκδημία του σεβαστού σε όλους μητροπολίτου κυρού Κοσμά.

Ο αοίδιμος μητροπολίτης υπήρξε ένας ορθόδοξος ασκητής, αλλά και ορθόδοξος ομολογητής επίσκοπος. Ο Κύριος μας είχε πεί: «εκ του καρπού το δένδρον γινώσκεται» (Ματθ. 12, 33). Τοιουτοτρόπως και ένα μέλος της ορθοδόξου εκκλησίας μας και μάλιστα ένας επίσκοπος, όπως ο μακαριστός κυρός Κοσμάς, γνωρίζεται από τα έργα του και την διδασκαλία του.

Όπως ακριβώς λάμπει και φαίνεται ο ήλιος, κατά παρόμοιο τρόπο λάμπουν και φαίνονται οι άγιοι. Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τους αγίους, βλέποντας την φωτισμένη πίστη τους και τα λαμπρά έργα τους. Οι άγιοι, λόγω ταπεινώσεως ημπορεί να αποκρύπτουν τα θαυμαστά έργα τους. Όμως αυτά, με λίγη προσοχή και προσευχή εκ μέρους των πιστών, αποκαλύπτονται και ημπορούν κάλλιστα να γίνουν διακριτά.

Ο αείμνηστος κυρός Κοσμάς υπήρξε ασκητής. Η ζωή του ήταν ζωή νηστείας, προσευχής και πατερικής μελέτης. Για τον λόγο αυτό ήταν και θερμός κήρυκας του Λόγου του Θεού. Τα κηρύγματά του ήταν βασισμένα στην Αγία Γραφή και την πατερική διδασκαλία. Γι᾽ αυτό και δεν δεχόταν καμμία υποχώρηση η διαστρέβλωση των αγιογραφικών και πατερικών λόγων. Έτσι τον ακούγαμε να αποκηρύττει με βδελυγμία τις αιρετικές δοξασίες και να δέχεται μόνον την ορθόδοξο αλήθεια. Αυτό το γνωρίζει ο πιστός λαός της μητροπόλεώς του, μέσω των φωτισμένων εγκυκλίων του, πολύ καλύτερα από εμάς. Αυτή ήταν και η αιτία που κλήρος και λαός του έδειχναν πολλή αγάπη και σεβασμό.

Οι άγιοι είναι τα μέλη της ορθοδόξου εκκλησίας μας, τα οποία ζούν την εκκλησιαστική ζωή και τις άγιες και αιώνιες αλήθειες. Για τον λόγο αυτό ο βίος ενός αγίου είναι η βιωμένη δογματική. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουν ότι κάθε «ρήμα Θεού» (Εφεσ. 6, 17) έχει και προσφέρει δύναμη, αγιαστική, λυτρωτική. Οι άγιοι δεν ζούν για τον εαυτό τους, αλλά γι' αυτούς είναι «τα πάντα και εν πάσιν Χριστός» (Κολ. 3, 11), όπως ακριβώς ζούσε ο αείμνηστος κυρός Κοσμάς.

Ο πιστός κλήρος και λαός της ιεράς μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας γνωρίζει και πιστεύει ότι ο μακαριστός μητροπολίτης τους κυρός Κοσμάς ήταν όχι μόνον ο αγαπητός τους πατέρας, αλλά ο ορθόδοξος και πατερικός οδηγός τους και η αγαπητική και πνευματική φωνή προς τον Κύριό μας.

Το κενό που άφησε με την εκδημία του είναι δυσαναπλήρωτο για την ορθόδοξο εκκλησία μας και κυρίως για την μητρόπολή του και ειδικότερα για τα πνευματικά του τέκνα. Όμως, είναι δυνατόν να συνεχίσει να ζη και να τα διδάσκει, εάν αυτά δεν λησμονήσουν την διδασκαλία του και τον ορθόδοξο εκκλησιαστικό τρόπο ζωής του και πορεύονται σύμφωνα με αυτά, κρατώντας τα βαθιά χαραγμένα, ως παρακαταθήκη, στην καρδιά τους. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και συνεχείς οι πρεσβείες του στο ουράνιο θυσιαστήριο για όλους μας.

Πηγή: aktines.blogspot.com

Συνάθροιση: Ο αδελφός και επίσκοπος Κοσμάς ήταν ένας άξιος καθ' όλα ποιμένας. Ορθόδοξος και όχι οικουμενιστής στο φρόνημα, με ήθος, ταπεινός και από τους όντως πνευματικούς επισκόπους. Λίγοι όταν λαμβάνουν την διακονία του επισκόπου στο σώμα του Χριστού, την εκκλησία, παραμένουν ταπεινοί. Οι πλείστοι χειρίζονται την διακονία επισκόπου επάνω στο λαό σαν εξουσία και διοίκηση των άλλων και όχι ως υπηρέτες του λαού. Ο επίσκοπος Κοσμάς δεν εφθάρη από τα επισκοπικά προνόμια που κακώς έχουν περιέλθει στα χέρια των επισκόπων μες το διάβα των αιώνων. Παρέμεινε απλός και σοβαρός στην υπηρεσία του έναντι του ποιμνίου. Την ευχή του να έχουμε εμείς οι αμαρτωλοί και ανάξιοι.

Σε τέτοιους επισκόπους και μόνο οφείλουμε σεβασμό, συμπόρευση και κατά Χριστόν υπακοή. Σε άλλους που κηρύττουν πως θα συνεταχθούν με τους πιστούς της μητροπόλεως τους ακόμη κι αν αυτοί τους ειπούν κάτι εναντίον του ευαγγελίου, σε άλλους που κηρύττουν αιρέσεις και βλασφήμιες πως δήθεν ο Θεός σε κάποιους έδωσε την έλξη προς το ίδιο φύλο, σε άλλους που κηρύττουν τις αιρετικές εκκλησίες ως δήθεν αδελφές εκκλησίες με την μόνη εκκλησία του Χριστού την ορθόδοξη, σε άλλους που αποφαίνονται πως όσοι αρνούνται να συναινέσουν σε ιατρικές πράξεις όπως ο εμβολιασμός, δήθεν έχουν σχισματική συμπεριφορά, σε άλλους που λόγω μή συναινέσεως κάποιων πρεσβυτέρων σε ιατρική πράξη επιβάλλουν αντικανονικώς αργία εκ των καθηκόντων τους, (δεν προβλέπουν οι ιεροί κανόνες, ή η διδασκαλία των αγίων πως όποιος πρεσβύτερος δεν συναινεί σε μία ιατρική πράξη έχει το δικαίωμα ο επίσκοπος να του επιβάλλει αργία ή καθαίρεση), σε άλλους που αναγνωρίζουν ιερωσύνη σε αιρετικούς, σε άλλους που ανάγουν το παλαιό ημερολόγιο σε θέμα σοβαρό ακόμα και θέμα πίστεως, σε άλλους που κηρύττουν πως δήθεν το εμβόλιο είναι το χάραγμα του αντιχρίστου 666, (το τελευταίο έχει ακουσθεί από ελάχιστους στον χώρο των παλαιοημερολογιτών), δεν οφείλουμε καμία υπακοή εν Χριστώ και καμία συμπόρευση. Αντιθέτως μέχρι να μετανοήσουν, οφείλουμε να απομακρυνθούμε απ' αυτούς και με πολλή αγάπη να κάνουμε καρδιακή προσευχή, ώστε να κάνουν έμπρακτη μετάνοια αποκηρύσσοντας τις αιρέσεις, πλάνες και βλασφήμιες τους, είτε επίσκοποι είναι, είτε πρεσβύτεροι, είτε μοναχοί, είτε δεν έχουν καμία διακονία εντός του σώματος του Χριστού.

Ούτε ''χαίρε'' δεν επιτρέπεται να λέμε σε τέτοιους αιρετικούς ή πλανημένους. Γράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης στην Β' καθολική του επιστολή, στίχοι 9-11, ''Καθένας, που εκτρέπεται και δεν μένει στην διδασκαλία του Χριστού, Θεό δεν έχει. Όποιος μένει στη διδασκαλία του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει. Όποιος έρχεται προς εσάς (ως διδάσκαλος) και δεν φέρει αυτή την διδασκαλία, να μην τον δέχεσθε στο σπίτι, και <<Χαίρετε>> σ' αυτόν να μην λέγετε. Διότι, όποιος λέγει σ' αυτόν <<Χαίρετε>>, γινεται συμμέτοχος στα πονηρά του έργα.'' (Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, κείμενον ερμηνευτική απόδοσις θεολόγου-φιλολόγου, + Νικολάου Σωτηροπούλου. Αθήνα 2021.)

Προσοχή αδελφοί ορθόδοξοι, διότι ο διάβολος έχει απλώσει τα πλοκάμια των αιρετικών και πεπλανημένων επινοήσεων του σε όλη την οικουμένη. Έχει πιάσει στα δίκτυα του, τους περισσοτέρους ορθοδόξους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δηλ. με την μία ή την άλλη πλάνη. Μελέτη καθημερινή -με ταπείνωση- των Γραφών και καρδιακή προσευχή, για να μην πλανηθούμε από τους ρασοφόρους που έχουν την διακονία του επισκόπου ή του πρεσβυτέρου ή κάποιων μοναχών οι οποίοι είτε με τις εξ αριστερών, είτε με τις εκ δεξιών παγίδες στις οποίες έχουν πιαστεί μας παρασύρουν στις αιρετικές δοξασίες τους. 

Αγάπη προς όλους αδιακρίτως, για να ακουσθεί η προσευχή μας. Συγχώρηση όσων αμάρτησαν εναντίον μας με λογισμούς, λόγια ή πράξεις για να λάβουμε κι εμείς την άφεση των αμαρτιών μας. Ταπείνωση για να μην πλανηθούμε όταν μελετούμε την Αγία Γραφή. 

Καλόν αγώνα με την θεία χάρη του τριαδικού Θεού μας, στην αγία και μεγάλη νηστεία της σαρακοστής! Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου