Translate

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Οι συναθροίσεις μας τους τρεις τελευταίους μήνες.

Οι τρείς τελευταίοι μήνες ήταν γεμάτοι μ' αρκετές συζητήσεις γύρω από θέματα σχετικώς με τον γάμο, τον μοναχισμό, την διαίρεση στο σώμα των πιστών γι' ανούσια θέματα και την βοήθεια σ' αδελφούς μας, ευρισκομένους σε ανάγκη.

Μέλος της συναθροίσεως και αδελφοί Χριστιανοί, βοήθησαν ποικιλοτρόπως αδελφό της συνάξεως αλλά και συναθρώπους μας αναξιοπαθούντες. Ο πατέρας Χ. έδωσε το παρόν σε αδελφούς που τον αναζήτησαν για πνευματική βοήθεια και συζήτηση στα καθημερινά τους προβλήματα. Η προσευχή είναι η σταθερή συμβουλή του πατρός Χ.

Προσευχή για συνανθρώπους μας, γνωστούς κι αγνώστους, είναι μέλημα των αδελφών και θεωρούμε πως αν όλοι ενεργοποιούσαμε το δυνατό όπλο που λέγεται προσευχή, θα μπορούσαμε ν' αλλάξουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας προς το πνευματικότερο.

Δυστυχώς η παθητική παρουσία των πιστών στις ακολουθίες στους ναούς, έχει αδρανοποιήσει την προσωπική μας καθημερινή προσπάθεια για καρδιακή προσευχή. Είναι πολύ χρήσιμο και δυνατό όπλο η προσευχή που βγαίνει απ' την καρδιά μας. Μόνοι στ' απόμερο δωμάτιο μας, συγκεντρωμένοι στον εαυτό μας και με συναίσθηση πως είμαστε μπροστά στον πανταχού παρόντα Τριαδικό Θεό και Δημιουργό μας. 

Έχουμε ξεχάσει τις προστροπές του Κυρίου ''Γρηγορείτε και προσεύχεστε για να μην πέσετε σε πειρασμό''. Με την τυπική, παθητική και άρα μάταιη παρουσία μας στο ναό δεν κάνουμε πνευματική εργασία. Πρέπει να είμαστε ζεστοί κι έτοιμοι παντού και πάντα να μιλάμε στον Κύριο μ' όλη την καρδιά μας. Στο ναό, στο δρόμο, στο ταξί, στο μετρό, στο σπίτι μας. Παντού.

Η ταπείνωση και η επίγνωση της αναξιότητος μας κατά την καρδιακή προσευχή, με πρότυπο τον τελώνη του ευαγγελίου, θα ελκύσει το έλεος του Χριστού και θα μας κάνει θαύματα που δεν θα πιστεύουμε πόσο εύκολο είναι να δούμε τον ζωντανό κι αναστημένο Ιησού να ενεργεί στην ζωή μας!

Ας ξεκινήσουμε τώρα να μιλάμε απλά και μέσα απ' την καρδιά μας στον σωτήρα μας και λυτρωτή μας, τον ζωντανό και αναστημένο Χριστό μας! Ας τον δοξολογήσουμε για τα αιώνια δώρα που μας χάρισε με το ίδιο του το αίμα πάνω στον σταυρό. Ας του πούμε τις αμαρτίες μας με συντριβή καρδίας κι ας του ζητήσουμε να γίνει ο οδηγός μας, ο συμπαραστάτης μας, ο αρχηγός μας στον πόλεμο κατά της σάρκας, του κοσμικού φρονήματος και του διαβόλου.

Η συνεχής προσευχή, ''Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησε με τον αμαρτωλό'', είναι σωτήρια και εύκολη.

Το ίδιο κι η προσευχή ''Υπεραγία Θεοτόκε Μαρία, σώσε με τον αμαρτωλό''.

Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου